Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Kost og bevægelsespolitik

Vi har fuld forplejning i Børnenes Univers Billund. Vi forventer, at forældrene har tillid til, at vi sikrer, at børnene får det de skal have at spise i løbet af en dag. Derfor tillader vi ikke, at der medbringes nogen form for mad hjemmefra.

Kosten vi serverer, er sund, alsidig og nærende. Vi følger sundhedsstyrelsens anbefalinger. Vi tilstræber at købe økologiske varer og har det økologiske bronzemærke. Vi er ved indkøb bevidste om kvalitetsprodukter: Nøglehulsprodukter, grove fødevarer, begrænsning af indhold af sukker og farvestoffer. Mælk er altid økologisk. Til hverdag tilbydes børnene vand og mælk. Ved særlige lejligheder som f.eks. kaffedag, fastelavn, farvelfest, sommerfest og julearrangementet serveres saft.

Morgenmad, formiddags - og eftermiddagsmad tilbydes i løbet af dagen. Til frokost får vi mad lavet af vores køkkenpersonale: Der serveres varm mad minimum 2 gange om ugen og de øvrige dage serveres der rugbrød med pålæg. På tur-dage medbringes madpakker. Madplanen kommer på AULA.

Frokost: Vi vasker hænder inden vi går til bordet. Når vi skal spise frokost, går alle til bords samtidig, og venter på at de fleste er færdige, før vi går fra bordet. Vores mål er at børn og voksne skal opleve en rolig og hyggelig spisekultur.

Hvad gør vi:

  • Ved bordet skal børnene sidde på stolen
  • Vi snakker sammen om hvad det er vi spiser, sætter ord på de forskellige ingredienser, vi dufter til det og vi smager på det.
  • Vi opfordrer børnene til at smage på maden før de vælger det fra. Ved fravalg tilbydes et alternativ.
  • Vi siger værsgo og velbekomme.
  • Når vi gerne vil have noget, må vi be` om det og når der skal snakkes er det sammen med de børn/voksne der sidder ved samme bord.
  • Børnene støttes i at være selvhjulpne ved bordet. Der tilbydes bestik.
  • Vi er meget opmærksomme på, at de voksne er gode rollemodeller.

Vi spiser sammen på vores forskellige hold fordelt rundt i huset. Når vejret tillader det spiser vi udenfor. Hele året kan man forsyne sig med vand fra vandhanen eller fra vandbeholderen. Om sommeren har vi på legepladsen en vandbeholder med koldt vand, hvor man kan blive tanket op.

På meget varme dage tilbydes saftevand for at motivere til at drikke rigeligt.

Morgenmad serveres frem til kl.6.45: Til morgenmad serverer vi rugbrød med ost.

Formiddags mad serveres ved samling kl. 9: Vi får frugt på fade, brød og serverer dertil vand.

Frokost serveres ca. kl.11.15: Børnene kan vælge mellem mælk og vand at drikke. Udeholdene medbringer mad og dunke med vand i.

Eftermiddagsmad serveres ca. kl.14: Til eftermiddagsmad får vi vand, årstidens frugt/grønt og brød.

Ca. kl.16: Serveres et lille mellemmåltid.

Vi afholder kaffedage for børn, forældre og søskende, hvor vi bager brød eller kage til kaffen. Vi bager så der er 1 stykke kage/1 bolle pr. person. Vi serverer kaffe, te og saftevand.

Fødselsdage:

Vi fejrer børnenes fødselsdage i daginstitutionen og står for forplejning til fødselsdagen. Det betyder, at vi fejrer barnets fødselsdag med sang, flag, hjemmebag og en hjemmelavet gave. Barnet er i centrum, vælger sang og deler brødet ud. Forældrene er velkomne til at deltage.

Mad til børn under 3 år:

I perioden 6-12 måneder skal barnet lære at spise mere og mere almindelig mad, som det introduceres gradvist for. Fra 6 måneders alderen gøres maden gradvist grovere, og den skal være forarbejdet, så barnet kan lære at tygge maden. Senest ved 7 måneder er det vigtigt at komme i gang med kød og fisk.

I hjemmelavet mos eller grød tilsættes en teskefuld fedtstof. Ligeledes skal der fedtstof på brød. Fra 8 måneders alderen kan barnet begynde at få brød uden hele kerner (grahamsbrød, sigtebrød, bondebrød eller landbrød).

Det anbefales, at undgå store mængder af de nitratrige grøntsager som spinat, rødbeder, fennikel og selleri. De skal helst kun udgøre en tiendedel af et måltid.

Børn under 1 år tilbydes modermælkserstatning. Fra 1 år anbefales letmælk, fra 2 år anbefales skummet eller minimælk.

Der bør ikke tilsættes salt i maden og sukker skal begrænses så meget som muligt. Tilbyd ikke ymer, ylette, frugtkvark og frugtyoghurt pga. det høje proteinindhold. Honning må ikke gives til børn under 1 år.

Gnavegulerødder, nødder samt rovfisk (gælder også tun på dåse) må ikke gives til børn under 3 år.

Specielle hensyn:

Der tages specielle hensyn til allergikere. Dette kræver en lægeerklæring. Der tages også religiøse hensyn.

Bevægelse

Er man tryg ved sin krop og kender dens styrker og muligheder, har man et godt fundament. Samtidig udvikles et godt selvværd, og man er parat til at erobre verden.

Børnene bruger kroppen i hverdagen, og det er vigtigt, at de oplever glæden ved at bruge kroppen både i leg og i mere tilrettelagte fysiske aktiviteter. Børnene støttes i at udforske, nyde og forstå det fysiske miljø og de skal have stimuleret alle sanser gennem brug af forskellige materialer og redskaber.

Der skal være plads til risikofyldte lege, som styrker børns sociale, fysiske og personlige udvikling. Risikofyldt leg defineres som ”En spændende og udfordrende leg, der indebærer usikkerhed og risiko for fysisk skade”. Børnene balancerer således på grænsen af at have kontrol, hvilket gør legen og de følelser, den rummer, spændende og de styrker deres motorisk udvikling, gåpåmod, social og personlig udvikling samt trivsel.

Kroppen er ikke bare et fysisk redskab; men en måde at sanse og kommunikere med verden på.

Det er vigtigt, at børn får erfaring med forskellige former for kropslig nærhed og tryghed. De skal lære at forstå og respektere egne og andres kropslige reaktioner og grænser.

For vuggestuebørnene betyder det, at: 

  • Alle børn sover lur i deres krybbe der står i et uopvarmet rum.
  • Vi tilrettelægger det fysiske miljø inden døre, så der er mulighed for motorisk udfoldelse og udfordringer.
  • Vi har en spændende og udfordrende legeplads, der giver mulighed for mange forskellige former for leg.
  • Vi leger bevægelseslege inde og ude.
  • Vi styrker børns selvværd og styrker kroppen ved, at de lærer at gøre tingene selv.
  • Børnene inddrages aktivt i forskellige praktiske opgaver.
  • Vi har scootere og løbecykler.
  • Vi går på små ture i lokalområdet.

 

For børnehavebørnene betyder det, at:

  • Vi tilrettelægger det fysiske miljø inden døre, så der er mulighed for motorisk udfoldelse og udfordringer.
  • Vi har en stor legeplads med mange muligheder for forskellige lege.
  • Alle børn er som udgangspunkt ude mindst én gang i løbet af en dag.
  • Alle hold har en ugentlig tur-dag.
  • Vi leger bevægelseslege inde og ude.
  • Vi styrker børns selvværd og styrker kroppen ved, at de lærer at gøre tingene selv.
  • Børnene inddrages aktivt i forskellige praktiske opgaver i institutionen.
  • Det tilrettelægges cykelture for gruppen af kommende skolebørn.
  • Vi har mooncars, cykler og løbecykler.